ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI CU CANCER

Posted: February 14, 2012 by gyproc79 in ARCRare

            15 FEBRUARIE 2012 marchează ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI CU CANCER. Alianta Nationala pentru Boli Rare si Asociatia Romana de Cancere Rare doresc sa marcheze aceasta data ca o zi specială pentru a arăta solidaritatea față de copiii și familiile care se confruntă cu această boală.” Rari, dar solidari” este si tema campaniei de Ziua Internationala a bolilor rare organizata de alianta noastra in acest an.

            La nivel mondial, in fiecare an, mai mult de 160.000 de copii sunt diagnosticați cu cancer, iar aproximativ 90.000 mor din cauza acestei boli. Cu un tratament prompt și eficient multe din cancerele infantile pot fi vindecate!!!!!

            Cu toate acestea, diagnosticul tardiv diminuează rata de supraviețuire. Statisticile globale demonstreaza diferente șocante. Astfel, în țările dezvoltate, aproximativ 80% din copiii cu cancer supraviețuiesc, dar în țările cu resurse limitate, acest procent scade la doar 20% (și aceasta datorită, în special, prezentării tardive la medic), sau chiar 10% în țările cele mai sărace ale lumii, unde este dificil a avea acces la informații, diagnosticare precoce, îngrijire și tratament. Aceasta înseamnă că, în fiecare an, mai multe de 90 000 de copii din lumea întreagă mor, dar acest lucru ar putea fi împiedicat! (statisticile provin de la Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer – ICCCPO)

Va invitam sa  fiti alaturi de copiii cu cancer răspândind această informație:

Semne de avertizare a cancerului la copii. Apelați, din timp, la ajutorul medicului atunci când observați persistența unor simptome precum: prezența unor pete albe la nivelul pupilei, tulburări de vedere, strabism nou-instalat, orbire, bombarea globului ocular; creșterea în volum a abdomenului/pelvisului, umflături la nivelul capului și gâtului, a membrelor și glandelor; febră inexplicabilă, prelungită mai mult de două săptămâni; pierderea în greutate, paloare, senzație de oboseală, vânătăi sau sângerări ușoare; dureri de oase, încheieturi și spate, fracturi frecvente.

            SEMNE NEUROLOGICE: schimbări sau alterări ale mersului, echilibrului sau vorbirii, regresie în dezvoltare, dureri de cap care persistă mai mult de 2 săptămâni cu sau fără senzații de vomă    

Ziua de 15 FEBRUARIE 2012 a fost declarată ca fiind  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI CU CANCER de către  Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer – ICCCPO începând cu anul 2003. ICCCPO reprezintă părinții și familiile copiilor cu cancer din 60 de țări ale lumii.

            Speram sa fiti alaturi de noi!

Dorica Dan- Presedinte Asociatia Prader Willi din Romania

                      Presedinte Alianta Nationala pentru Boli Rare

                      Presedinte Asociatia Romana de Cancere Rare

                     Vice-presedinte EURORDIS; BoD IPWSO; memberEUCERD

Comments
  1. Solidar gest ca sarbatorim ziua copilului cu cancer dar in gest de solidaritate mai bine, am fi strans nsite bani ptr tratamentelor acestor cpoii.

    • 25u25a says:

      Intr-adevar, sprijinul financiar este foarte important in acest domeniu. Asociatia Romana de Cancere Rare (www.arcrareromania.ro) si-a propus in campania din februarie 2012 sa constientizeze comunitatea cu privire la pacientii afectati de cancere rare, in special cu privire la cancerele la copii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s