Raport grup de pacienți Parkinson 17-21 Octombrie

Posted: November 3, 2011 by gyproc79 in Grup de pacienti
Tags: , , ,

În perioada 17-21.10.2011, în Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare „NoRo” din Zalău au fost organizate activități de instruire și recuperare pentru un număr de 8 bolnavii afectați de boala Parkinson și un însoțitor, cu sprijinul financiar al companiei GSK.

Activitățile de instruire au cuprins teme precum: Drepturile pacienților și drepturile persoanelor cu diazabilități; Integrarea în comunitate; Informații despre tratament și îngrijire; Complicații și probleme de sănătate ale bolnavilor afectați de Parkinson. Activitățile de recuperare au cuprins o evaluare inițială, o parte de intervenție individuală și de grup și o evaluare finală. Având în vedere perioada scurtă de timp petrecută în centru, atât partea de instruire cât și partea de intervenție terapeutică a fost concentrată pe conștientizarea pacienților asupra problemelor cu care se confruntă în viața de zi cu zi ( în plan social, psihologic și medical) și asupra căutării soluțiilor de rezolvare a acestora.

Toate activitățile s-au desfășurat în urma unui program prestabilit, însă adaptat nevoilor pacienților, nevoi care au fost identificate în etapa de evaluare inițială, desfășurată în zilele de Luni și Marți de către asistent social, psiholog, kinetoterapeut și medic.

            Mai jos se regăsesc descrise pe scurt activitățile desfășurate de către specialiștii implicați:

1.Intalnirea cu medicul specialist – neurolog

In acesta saptamana pacientii au avut ocazia sa discute cu medicul specialist neurolog. Intalnirea a luat forma unei sesiuni de intrebari si raspunsuri. Temele abordate au fost:

– simptome specifice bolii Parkinson si simptome semnalate de pacienti care ar putea indica tulburari asociate;

– terapia medicamentoasa (efectele asteteptate de la diferite preparate medicamentoase, mod de administrare, conditii de revizuire a tratamentului, obligativitatea continuarii terapiei medicamentoase si in momentele in care pacientii se simt bine);

– rolul interventiilor chirurgicale in boala Parkinson (cand sunt recomandate si unde se pot face);

– alte tratamente complementare tratamentului medicamentos (importanta kinetoterapiei si ergoterapiei);

– tratamente naturiste (diferite tratamente existente pe piata, lipsa studiilor clinice care sa ateste eficienta lor)

– importanta unei relatii de colaborare medic- pacient pentru stabilirea celui mai adecvat si adaptat plan terapeutic.

2. Elemente de prim ajutor și probleme de sănătate ale bolnavilor de Parkinson

Sesiunea a urmărit ca prin discuțiile purtate cu asistentul medical, bolnavii să cunoască proceduri de prim ajutor în caz de accidente care pot avea loc în propria locuință: arsuri, fracturi, înnec, etc și au primit sfaturi cu privire la felul în care ei pot preveni agravarea bolii.

3. Drepturile pacienților și ale persoanelor cu dizabilități

Având în vedere că majoritatea celor prezenți în centru sunt persoane încadrate într-un grad de handicap, la această sesiune li s-a prezentat pe scurt un extras din legislația pentru protecția persoanelor cu handicap. S-a insistat pe dreptrile privind recuperararea și accesul la servicii sociale și medicale, precum și asupra facilităților pe care aceștia le au ca persoane cu handicap. Partea interactivă a constat în discuții asupra situațiilor particulare cu care beneficiarii s-au confruntat. Tot în cadrul acestei sesiuni au fost prezentate și drepturile pacienților pe care le prevede legislația românească.

4.Integrarea în comunitate, acces la tratement și activitate zilnică

Această temă a venit în completarea temei menționate mai sus prin prezentarea hărții de servicii sociale realizată de către organizația noastră. Aceasta constă în descrierea serviciilor sociale acreditate în fiecare județ și a datelor de contact al acestora, servicii pe care organizația noastră le consideră accesibilile persoanelor afectate de boli rare.

Astfel că fiecare beneficiar a putut identifica ce servicii există în județul din care provine și în urma conștientizării nevoilor știe unde trebuie să apeleze.

5.Consilierea psihologică

Data fiind incidenta mare a tulburarilor psihice asociate bolii Parkinson, consilierea psihologica este deosebit de relevanta pentru acest grup de pacienti. Evaluarea psihologica preliminara, realizata atat sub forma de interviu clinic cu pacientul, cat si prin probe standardizate, a confirmat prezenta tulburarilor anxioase, a depresiei, a dificultatilor de adaptare la boala.Pe baza evaluarii si tinand cont de timpul relativ scurt avut la dispozitie am optat pentru consilierea de grup, propunandu-mi ca in cele sedintele desfasurate sa abordez urmatoarele teme de interes pentru cei 8 pacienti:

– importanta consilierii psihologice, beneficiile ei pentru cresterea calitatii vietii;

– intelegerea emotiilor negative, copingul cognitiv al emotiilor;

– rezolvarea de probleme si luarea de decizii

– managementul furiei

Feedback-ul oerit de pacienti pe parcursul activitatii precum si la finalul ei arata ca pacientii si-au pus bazele unor noi abilitati utile in procesul de adaptare la boala, urmand ca acestea sa fie exersate odata intorsi acasa, fie prin eforturi proprii, fie cu sprijinul unui psiholog.

6.Kinetoterapia și masajul

Pe parcursul celor 5 zile bolnavii au beneficiat de kinetoterapie individuala și in grup; masaj, instruire privind importanta continuarii kinetoterapiei la domiciliu. Obiectivele urmărite prin această intervenție au fost:

– Ameliorarea mobilitatii  articulare

– Ameliorarea echilibrului si coordonarii

– Ameliorarea respiratiei

– Normalizarea posturii corporale

– Ameliorarea mimicii

– Scaderea in greutate

– Corectarea posturilor vicioase si a mersului

Aceste obiective au fost îndeplinite prin urmatoarele mijloace:

– mobilizari active din: Decubit Dorsal, Decubit Ventral, Decubit Lateral,  ortostatizm, sezut.

– variante de mers si exercitii de coordonare

– gimnastica respiratorie

– exercitii  de mimica

– exercitii pe aparate: banda rulanta si bcicleta ergometrica

– exercitii cu o contrarezistenta usoara

– exercitii cu bastonul, minge Bobath, benzi elastice

– exercitii la spalier

Chiar dacă perioada de terapie a fost una scurtă, s-au obținut îmbunătățiri privind postura corporala, mersul, echilibrul si coordonarea a fost usor ameliorate, tonulsul muscular. Kinetoterapeuții implicați în activități au insistat asupra importanței efectuării gimnasticii medicale zilnice și asupra conștientizării de către pacienți a necesității de a continua aceste servicii în localitățile de unde provin.

7. Terapia ocupațională

Activitatea de terapie ocupațională a fost realizată în grup având ca obiective atât socializarea cât și continuitatea activității de kinetoterapie și gimnastică medicală. Astfel, prin obiectele realizate, pacienții au avut ocazia de a lucra în echipă, de a relaționa cât mai direct, de a lucra asupra motricității fine ( afectate în cazul acestei boli) și de a se relaxa și bucura de rezultatele muncii lor.

Evaluarea finală realizată pe parcursul zilei de Vineri a venit să întărească obiectivele propuse cu acest grup, făcându-I conștienți pe fiecare asupra terapiilor pe care ar trebui să le urmeze în localitățile de unde provin, asupra respectării tratamentelor medicamentoase și a continuării gimnasticii medicale la domiciliu. Beneficiarii au completat și chestionare de evaluare a gradului de satisfacție si de evaluare a stării de sănătate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s