Evaluarea tehnologiilor medicale – curs organizat de EFNA si London School of Economics

Posted: October 5, 2011 by mihaiela in Evenimente APWR, Participari evenimente
Tags: ,

La cursul organizat de EFNA si London School of Economics au participat reprezentati ai organizatiilor de pacienti din: Romania (2), Germania, Croatia, Franta, Anglia, Norvegia, Polonia, Spania, Danemarca si Italia.

S-a pornit de la idea ca HTA este o problematica care intereseaza in special reprezentantii ministerelor sanatatii, ai asiguratorilor din sanatate si uneori este inteleasa in mod diferit de la o tara la alta si s-a insistat pe aspectele care pot ajuta organizatiile de pacienti in sustinerea programelor de sanatate si in prezentarea propunerilor catre factorii de decizie.

Acest curs a prezentat un set de probleme comune cu privire la rolul de HTA în societate, efectele sale asupra sănătăţii publice şi accesul la asistenţă medicală, efectele sale asupra inovării , integritatii şi viabilitatii sistemelor de îngrijire a sănătăţii finanţate public (în general).

In majoritatea statelor europene si nu numai, HTA este considerata un element esential in efectuarea investitiilor din sanatate si majoritatea ţărilor, in contextual bugetelor limitate de situatia economica, încearcă să ajungă la un acord privind folosirea HTA in deciziile ce se iau privind cheltuielile pentru îngrijirea sănătăţii, cheltuirea cost-eficientă a resurselor în sănătate, fără a neglija inovaţia. De asemenea, s-a discutat despre potenţialul pe care il reprezinta astazi eHealth.

Realitatea actuala demonstreaza ca pacienții sunt din ce în ce mai implicați în propria lor sănătate, de aceea este important ca informațiile disponibile despre medicamente sau tehnicile, instrumentele, interventiile si terapiile medicale să fie corecte, susținute de dovezi, actualizate și obiective. In contextul reformelor actuale din sistemele de sanatate, o atenție specială trebuie acordată utilizării cost-eficiente a medicamentelor, susținându-se totodată și inovația.

De aceea, se crede cu tarie ca in urmatorii ani evaluarea tehnologiilor în sănătate va fi tot mai mult utilizata, intr-o maniera mult mai sistematică în cadrul proceselor de decizie la nivel national si international.

Consider ca acest curs a reprezentat pentru mine o initiere intr-un proces extrem de dificil si de complex si ca pe viitor ar trebui ca organizatiile de pacienti sa urmeze astfel de cursuri pentru a invata cum sa-si sustina punctul de vedere in fata autoritatilor de decizie, atunci cand se discuta despre tratamentele si interventiile care ii privesc in mod direct.

 Va multumesc pentru sprijin!

Dorica Dan – presedinte APWR, ANBRaRo, ARCrare

– vicepresedinte EURORDIS, membra EUCERD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s