Ziua Internaţională a Informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică (LMC)

Posted: September 22, 2011 by mihaiela in ANBRaRo, ARCRare
Tags: , , , , ,


ASOCIATIA ROMANA DE CANCERE RARE – ARCrare anunta ca azi, 22 septembrie 2011 este Ziua Internaţională a Informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică (LMC). Cu aceasta ocazie dorim sa transmitem un mesaj de solidaritate cu pacientii afectati de LMC, in speranta imbunatatirii accesului la diagnostic si tratament in tara noastra.
Ziua de 22 septembrie 2011 este foarte specială pentru pacienţii afectaţi de LMC, o formă rară de cancer al sângelui. Data nu a fost aleasă întâmplător; ea simbolizează modificarea genetică a cromozomilor 9 şi 22,  cauza aparitiei LMC.
Realitatea ne arata ca aproximativ 20% dintre pacienţii cu LMC nu răspund la tratament sau manifestă efecte secundare nedorite.
La nivel mondial, LMC are o incidenţă de 1-2 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Cel mai adesea afectează oamenii de vârstă mijlocie şi înaintată, diagnosticul fiind pus frecvent între 55 şi 60 de ani, cu rata de diagnostic la copii de doar 2%. Este mai frecvent la bărbaţi. In prezent in Romania sunt inclusi in tratament aproximativ 750 de pacienti si multi asteapta inca pe lista de asteptare. In fiecare an sunt diagnosticate 100 – 150 de cazuri noi in Romania. In numele tuturor pacientilor afectati de cancere rare din Romania ne exprimam astazi speranta ca vor avea cu totii acces la tratamente eficiente si in timp util.
ARCrare deruleaza cu aceasta ocazie o campanie de informare privind LMC. Au fost distribuite materiale informative la sectia de oncologie a Spitalului Judetean si astazi urmeaza o campanie stradala. Saptamana viitoare va avea loc o intalnire- dezbatere cu specialistii si pacientii.

Dorica Dan – presedinte ARCrare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s