Tabăra de la Bobald – august 2011

Posted: September 12, 2011 by mihaiela in ANBRaRo
Tags: , , , , , , , ,

În săptămâna 22-28 august 2011, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a taberei Bobald, în județul Satu Mare, lângă Carei de către Asociaţia Werdnig Hoffman în colaborare cu Asociaţia Prader Willi din România. La acest eveniment ne-am adunat 56 de persoane dintre care 24 de voluntari, 22 de participanți din toată țara, 3 însoțitori și persoane care au avut o contribuție importantă în organizarea evenimentului. Evenimentul a fost sprijinit de Consiliul Județean Satu-Mare, Consiliul Local Carei și sponsori SC SIRA CONS SRL, SC ALCONOR SRL, SC ABRACOM SRL.

Ziua 1

Rând pe rând ne-am adunat cu toții, la prima vedere am recunoscut o parte dintre vechii prieteni, zărind printre ei totodată și noi veniți în tabără, dornici să se aventureze în această călătorie alături de noi. După ce toată lumea și-a aflat locul de dormit, și-au preluat camerele sau amplasat corturile și despachetat bagajul, ne-am adunat în foișorul unde am primit oficial bun venit din partea organizatorilor. Aici am avut parte de o surpriză plăcută, fiecare a primit un tricou și o cană personalizată, cu numele persoanei, cu condiția să se prezinte în 5 propoziții. Descrierea făcută de fiecare a cuprins, prezentarea numelui sau eventuale porecle, ce fac ȋn timpul liber, așteptările fiecăruia, amintirile plăcute din experiența anilor trecuți. A urmat propunearea unei activități intitulată „Cel mai grijuliu înger păzitor”. Fiecare din cei prezenți a extras dintr-un bol un bilețel cu numele persoanei de care urma să aibă grijă pe parcursul taberei. Îngerul păzitor trebuia să fie atent și grijuliu dar în același timp să se asigure că nu se va da de gol. A urmat cina unde participanții au avut posibilitatea să continue cu socializarea și completarea de noi informații despre tot ce s-a întâmplat de anul trecut. După cină s-au desemnat cele 6 echipe, care au primit sarcina să se gândească și să pună pe o foaie de carton duplex emblema care va reprezinta fiecare echipă. Spiritul de competiție a determinat echipele să se implice și să se străduiască să facă cea mai reprezentativă și interesantă emblemă. La încheierea activității ne-a făcut o vizită părintele Radu Filip. Ne-a vorbit despre ce înseamnă credința noastră în Dumnezeu și contribuția importantă pe care o are ȋn ȋncercarea noastră de a depăşi obstacolele vieții. După această discuția ne-a citit câteva pilde din biblie și am purtat câteva discuții din care fiecare dintre noi am putut pune deoparte gânduri pentru sufletul nostru.

Seara s-a încheiat cu dans și multă veselie, muzica ritmată a dat tonul unei săptămâni de tabără memorabilă și reușită.

 Ziua 2

După micul dejun și o scurtă pauză de odihnă ne-am adunat cu toții pentru a relua activitățile noastre, fiecare echipă a avut posibilitatea să își prezinte emblema și să își justifice alegerea. Toate emblemele au fost interesante și cu adevărat speciale, s-a observat amprenta fiecărei persoane și originalitatea în gândire. Aplauzele au fost pe măsură și greu de decis care ar putea fi în fruntea celorlalte, motiv pentru care toate au fost expuse pentru a fi admirate. Pasul următor a fost activitatea de bingo, care a stârnit emoții și mult entuziasm. La încheierea activității toată lumea și-a exprimat dorința de a mai juca și în următoarea zi.

După prânz și pauza de masă curiozitatea tuturor a adunat lumea mai devreme pentru a începe confecționarea de măști așa cum s-a anunțat dimineața. Fiecare dintre noi şi-a ales câte un model imprimat,

l-au lipit pe carton duplex și l-au decupat împreună cu voluntarii. Această activitate a durat aproape 2 ore. Pentru confecționarea măștilor am utilizat: modelul imprimat a câtorva măști, carton duplex, foarfece simple sau cu diverse forme, lipici.

La invitația părintelui Radu Filip am mers la Biserica Greco-Catolică Sfântul Andrei” din Carei pentru a lua parte la slujbă și la procesiunea moaștelor Sfintei Rita. Seara s-a încheiat cu o cină copioasă urmată de activitatea de dans.

Ziua 3

S-a continuat activitatea de bingo la cererea participanților, care a plăcut tuturor. Activitatea a fost urmată de Să ne încercăm memoria”, am aşezat pe masă diferite obiecte, apoi le-am acoperit cu un prosop. Se ridică prosopul timp de 10-15 secunde. Jucătorii trebuie să privească foarte atent obiectele, care vor fi imediat, acoperite. Pe o foaie s-au notat obiectele care au fost reținute de către toate cele 6 echipe. Cea de-a doua rundă a constat în a preciza câte o caracteristică pentru fiecare obiect notat.Este declarată câştigătoare echipa care a notat cele mai multe obiecte și a nota cele mai multe caracteristici. Jocul a fost interactiv și distractiv. Aceste activități au fost urmate de activitățile socio-educative: Remy”, Nu te supăra frate!, Domino”, Concurs de puzzle”, și-au manifestat interesul în mod special pentru un nou joc și anume Set”.

După prânz și pauza de masă ne-am adunat pentru a continua cu decorarea măștilor, care au fost pictate în cât mai multe culori, cu multă răbdare și devotament. Toată lumea a fost entuziasmată și a pus suflet în confecționarea măștilor. La cină am fost anuțați că vom viziona prima parte al filmului despre viața părintelui Philip Fiți buni dacă puteți!, despre care ulterior participanții și-au scris impresiile și părerile.

 Ziua 4

Primele raze de soare ne-a dat deșteptarea și buna dispoziție pentru o zi cât mai reușită. După ce ne-am încărcat bateriile și ne-am asigurat necesarul de energie pentru concursul Quiz – ce a constat din întrebări de cultură generală, ne-am pus mintea la contribuție pentru a înfrunta cele 76 de întrebări de cultură generală. Concluzia: am reușit să facem față cu brio, fapt pentru care competiția a fost strânsă.

A urmat finalizarea măștilor pentru Balul Mascat după care am luat prânzul cu toții. După o zi în care soarele și-a impus prezența cu razele ei puternice am căzut de comun acord să pornim un război cu baloane umplute cu apă, pentru a ne răcori.

Seara după cină am vizionat partea a două a filmului Fiți buni dacă puteți!.

 Ziua 5

Se anunță încă o zi frumoasă cu cer senin cu multe emoții şi surprize. Activitatea de dimineața a cuprins desenul, atelierul de creație având astfel posibilitatea să se exprime și să exploreze aptitudinile, și activitățile socio-educative: Nu te supăra frate!, Set”, Domino”, Remy”, Monopoly”,Scrabble”, Uno”, Mimă”.

Activitățile de după-amiază au cuprins pregătirea foișorului pentru Miss și Mister Bobald” și Balul mascat”. Ajutorul a fost bine venit atât din partea participanților cât și din partea voluntarilor. În cadrul atelierului de creație au fost făcute ghirlande din hârtie creponată și au fost umflate baloanele pentru a împodobi foișorul. Pe măsură ce se apropia seara lumea se pregătea cu entuziasm. În acest timp s-au făcut înscrierile pentru concursul de Miss și Mister Bobald” și Balul mascat”. În cadrul concursului au fost o serie de probe la care participanții au trebuit să facă față. Printre aceste probe au fost: întrebări de cultură generală, ghicește piesa, proba de talent, să își prezinte masca. Înainte de Balul mascat”, au fost desemnați câștigătorii concursului după care toată lumea a dansat și s-a simțit bine, lumea a făcut poze și au imortalizat momentul pentru a-și aduce aminte în viitor de aceste clipe frumoase. Zâmbetul ascuns şi răsunetul fiecăruia dintre noi a dat viață fiecărei măşti misterioase create.

 Ziua 6

Ziua a 6 ne-am adunat după micul dejun pentru a participa la campionatul de water pong (ping-pong cu apă). Ne-am împărțit pe echipe și am început amenajearea meselor cu câte 10 pahare de unică folosință aşezate sub formă de triunghi. Am umplut paharele de unică folosință cu apă până la jumătate. Pe urmă câte doi din fiecare echipă am stat la câte un capăt al mesei și trebuia să nimerim în pahar pentru a câștiga jocul. A fost interactiv și a stârnit interesul tuturor, mai ales că a fost un joc nou pentru o parte dintre noi.

Piesa de rezistență a fost focul de tabără la care s-au adunat cu mic cu mare. În prezența focului de tabără și-au luat în primire participanții, invitații speciali împreună cu voluntarii dimplomele de participare la cea de-a treia ediție de tabără de la Bobald. De asemenea s-au prezentat pe echipe imnurile care au fost compuse, pentru a decide care dintre imnuri ar fi cel mai reprezentativ pentru tabăra noastră. Imnurile au fost care mai de care mai ritmate și mai originale, greu de decis care ar putea fi câştigător, fapt pentru care s-a decis ca imnurile compuse se vor combina pentru ca toate echipele să ȋşi pună amprenta ȋn compunerea imnului. Următorul pas a fost ȋmpărtăşirea experienței de pe parcursul săptămânii, despre ȋngerul cel mai grijuliu al fiecărei persoane. S-au spus multe lucruri frumoase şi de apreciat despre faptele fiecăreia, dar au fost menționate şi lucruri mai puțin plăcute despre ȋngeraşi care au mai uitat să dea un semn de atenție şi care au promis că ȋşi vor lua revanşa ȋn următorul an. Seara s-a ȋncheiat cu cântec, dans şi veselie, pe lânga focul de tabără, ce amintirea mai frumoasă ar fi putut să ȋnlocuiască sentimentul de regret şi dor ȋnainte de despărțirea ce urma să fie ȋn următoarea zi?

 Ziua 7

Clipa despărțirii a sosit, strângerea corturilor, bagajele care au ȋnceput să apară rând pe rând au dat semnalele sfârşitului de săptămână. Dar acest lucru nu ne-a acapart atenția ȋntru totul, nu am uitat să trecem şi să ne luăm la revedere de la prietenii pe care i-am revăzut sau pe care ni i-am făcut pe parcursul săpătămânii. Ȋmbrățisările calde la despărțire, cuvintele dragi adresate despre momentele petrecute ȋn tabără, promisiunile făcute despre revenirea la Bobald au fost petleciuite de fumul care se ridica din jarul focului de tabără rămas aprins cu o seară ȋnainte.

Darkó Emese, psihopedagog APWR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s