Anul de combatere a saraciei s-a incheiat, saracia a ramas sau 2010 Anul European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale.

Posted: January 18, 2011 by mihaiela in Participari evenimente
Tags: , , ,

Pe 8 decembrie, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a incheiat printr-o conferinta cu caracter festiv Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale.

Evenimentul, desfasurat la Palatul Parlamentului, a reunite organizatii guvernamentale si neguvernamentale, precum si reprezentanti ai grupurilor afectate de excluziunea sociala.

Anul 2010 a fost declarat de Uniunea Europeana anul pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale, obiectivul fiind sensibilizarea opiniei publice fata de problematica saraciei si excluziunii sociale. De asemenea, statele membre  UE si-au luat angajamentul politic de a combate aceste  cele doua fenomene.

In Romania, activitatile legate de acest proiect au fost derulate de MMFPS si au fost concentrate in jurul a patru obiective:

  • Recunoasterea dreptului la o viata demna si la un rol active in societate a  celor care traiesc in saracie si sunt exclusi social
  • Stimularea responsabilitatii comune si a participarii la lupta impotriva saraciei
  • Promovarea incluziunii sociale si obtinerea unui angajament politic care sa duca la actiuni concrete de eradicare a saraciei si de combatere a excluziunii sociale
  • Asumarea acestor obiective de intreaga societate

Olimpiada Copiilor “Pentru viitor” , concursul jurnalistic “Jurnalistul-Actor social” si campania de informare si promovare a drepturilor sociale  au fost principalele activitati desfasurate in Romania in anul pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale.

Olimpiada copiilor “Pentru viitor” a avut ca scop ca scop valorificarea potentialului intelectual si social al copiilor cu inclinatii deosebite dar care se afla intr-o situatie de vulnerabilitate. Peste 400 de copii cu varste cuprinse intre  10 si 14 ani au participat la olimpiada. Probele competitiei au vizat talentele individuale ale participantilor si modul in care se pot exprima prin limbajul artistic si prin initiativele personale.

Competitia “Jurnalistul-actor social” s-a adresat jurnalistilor specializati pe subiecte sociale care s-au implicat prin scris in combaterea saraciei si a excluziunii sociale.

Irinel Radulescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s