În data de 5 octombrie 2010, la sediul Asociaţiei Prader Willi România a avut loc prima întâlnire din acest an şcolar cu voluntarii incluși în proiectul BBBS. Tema întâlnirii a fost, de fapt, organizarea și stabilirea activităţilor pentru următoarele întâlniri. Li s-au prezentat vountarilor contractul de voluntariat, fișa voluntarului și s-au discutat sarcinile și atribuţiile fiecăruia dintre ei.

Băican Cosmina, psihopedagog APWR

Activitatea de meloterapie

Etapa pregătitoare pentru activitatea de meloterapie sau terapie prin muzică, a presupus o întâlnire cu voluntarii din cadrul proiectului Big Brother Big Sister. Această întâlnire a avut loc la sediul Asociației Prader Willi în data de 4 noiembrie. Scopul întâlnirii a fost de a explica voluntarilor noțiunea de meloterapie, ce activități poate să includă, beneficiile acesteia și nu în ultimul rând copiii care vor fi implicați în activitate. Voluntarii au fost receptivi și și-au manifestat interesul adresând întrebări legate atât de meloterapie cât și de diagnosticul copiilor, nevoile acestora și dificultățile pe care le pot întâlni. În ceea ce privește structura activității de meloterapie, copiii care sunt beneficiari ai asociației au fost împărțiți în două grupe, iar în fiecare grupă s-au înscris un număr de 4 voluntari. Până la vacanța de sărbători am stabilit pentru grupa I, două întâlniri, în data de 25 noiembrie și 9 decembrie, iar pentru grupa II, am stabilit în data de 2 decembrie și 16 decembrie. De asemenea s-a făcut și o demonstrație a câtorva exerciții de meloterapie, având astfel posibilitatea să își formeze o idee despre cum se vor desfășura viitoarele întâlniri.

Această etapă a fost urmată de întâlnirea propriu-zisă a voluntarilor cu copiii din prima grupă, în data de 25 noiembrie. Atmosfera primitoare a făcut posibilă acomodarea imediată atât a copiilor cât și a voluntarilor în desfășurarea activității, aspect ce a facilitat și interacțiunea dintre ei. Am început cu un cântec pentru a ne familiariza cu numele participanților, după care fiecare dintre copii și-a căutat câte un instrument răsfirat în sala de terapie. Cu câte un instrument găsit, copiii împreună cu voluntarii și echipa APWR, am continuat activitatea prin diverse exerciții propuse, atât de către noi cât și de către voluntari. În tot acest timp voluntarii au fost alături de ei pentru a intervenit în momentul în care copiii au avut nevoie de îndrumări.

Darkó Emese, psihopedagog  APWR

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s