Activităţile de vară de la Centru Frambu includ patru sesiuni separate, participanţii fiind grupați în funcţie de vârstă și diagnostic. În timpul sesiunilor II şi IV, peste 80 de tineri din toată Norvegia au venit să participe la activități. Perioada de desfășurare a taberei este între una și două săptămâni.

Aceste tabere sunt așteptate cu nerăbdare atât de participanți cât și de personalul de lucru pentru că li se oferă şansa de a face noi cunoștințe și să le consolideze pe cele vechi, independent de familiile lor. Tinerii din cadrul acestor tabere de vară au posibilitatea de a întâlni alte persoane în aceeaşi situaţie ca și ei înşişi, de a împărtăşi experienţe şi de-ași face noi cunoștințe prin interacțiune socială. Alte scopuri al acestor tabere de vară sunt de a încuraja participanţii să fie activi fizic, pentru a le permite să aibă experienţe noi şi să înveţe să colaboreze pentru a-și dezvolta încrederea în sine. Prin activități interactive comune, participanţii au avut oportunitatea de a înfrunta provocările date de limitările lor.

Personalul este alcătuit dintr-o echipă multidisciplinară, de la studenți, profesori care sunt în vacanța lor de vară, până la ergoterapeuţi. Mulţi membri ai personalului revin în următorii ani fiind una dintre cele mai căutate locuri de muncă de vară în Norvegia. Membrii personalului sunt responsabili pentru facilitarea interacţiunii sociale între pacienți, menţinând în acelaşi timp rutina normală a participanţilor. Îngrijirea medicală şi tratamentul medicamentos este furnizat de către studenţii care studiază medicina, aceștia fiind disponibili 24 de ore pe zi.
Numărul de locuri limitat și numărul mare de cereri au făcut ca unii pacienți să revină în tabără doar o dată la doi ani.

Activităţile din cursul acestui an au fost:

Ø  Creații video-muzicale;

Ø  Realizarea de scenete și spectacole;

Ø  Activități de înot şi canotaj;

Ø  Materiale de creație din ziare;

Ø  Jocuri socio-educative;

Ø  Jocuri interactive – ping-pong, bowling, jocuri de cărţi;

Ø  Vizitarea parcului de distracții și centrul orașului Oslo;

Ø  Artă și teatru;

Ø  Zi dedicată pentru înfrumusețare și relaxare;

Ø  Jocuri video și vizionare de filme în caz de vreme nefavorabilă;

Ø  Vizită surpriză şi prezentarea unui concert de către un grup muzical;

Ø  Escaladări pe un perete artificial.

Orele de servirea mesei și mai mult timp liber oferă participanţilor posibilitatea de a interacţiona între ei, să se relaxeze în aer liber și să se bucure de zona frumoasă unde este situat Centrul Frambu. Pentru a descrie sentimentul în urma experienței trăite la Centrul Frambu, în câteva cuvinte este dificil, dar cu siguranţă nu ar lipsi cuvintele: relaxare, distracție, prieteni.

Rob Pleticha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s