Noul mecanism de compensare a medicamentelor – “abordare creativă” a CNAS

Posted: October 2, 2010 by mihaiela in articole
Tags: , , , , , , , , , ,

“ Nu știm câți bolnavi cronici există, nu știm în ce stadiu se află cei pe care îi știm cronici, nu avem un pachet de servicii pentru ei. În consecință, nu știm costurile, ne lipsește predictibilitatea, nu știm cât trebuie finanțat”.  Declarația descrie starea sistemului sanitar românesc și a fost făcută de Dr. Adina Geană, Director General Adjunct, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe 23 septembrie, la Conferința “Managementul Bolilor Cronice-Reconfigurarea Sistemelor de Sănătate”.

Aceasta fiind starea de sănătate a sistemului sanitar din România, factorii de decizie au considerat că momentul este oportun pentru a schimba mecanismul de compensare a medicamentelor pentru bolnavii cronici.

Noul mecanism ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie și cu economiile obținute se vor finanța spitalele, a anunțat președintele CNAS la dezbaterea organizată pe 15 septembrie de COPAC în parteneriat cu Colegiul Medicilor.

Noul sistem va compensa substanţa chimică activă (DCI) şi forme farmaceutice asimilabile plecând de la „preţul minim per unitate terapeutică”. Aceasta înseamnă că se va asigura numai compensarea medicamentelor generice aferente substanţei active, acolo unde există. Acolo unde încă nu există înregistrate generice, CNAS va plăti medicamentele originale.

Decizia CNAS este cel puțin bizară având în vedere că și până acum prescrierea medicamentelor compensate se făcea după substanța activă și nu după denumirea comercială.

Mai adânc în măruntaiele mecanismului, mai aflăm că, “în interesul pacienților”, se va implementa sistemul mecanismul cost-volum-rezultat, cu scopul eficientizării consumului de medicamente şi creşterii accesului asiguraţilor la tratament, conform indicaţiei terapeutice. În traducere lucrurile stau cam așa: un medicament este ambalat în flacoane de 100 și 500 ml. Casa compensează flaconul de 500, nu și pe cel de 100 ml. Dar, spun medicii, nici un pacient nu are nevoie de 500 ml o dată, ci de doze mai micii, la intervale de timp de ordinul săptămânilor. Flaconul o dată deschis, trebuie folosit în cel mult câteva ore, altfel alterându-se. Ce urmează? Pacientul nu poate cumpăra fiola de 100 ml care costă câteva milioane iar medicul va folosi un flacon de 500 ml din care va lua 100ml iar restul va arunca. Unde este economia? Și exemplul acesta se aplică la multe medicamente, inclusiv la tablete care conțin concentrații diferite ale substanței active.

Prin acest mecanism, CNAS urmăreşte să acopere, din fondurile pe care le are la dispoziţie, o parte cât mai mare din nevoia de servicii „de sănătate” a asiguraţilor şi să nu plătească preponderent terapii scumpe dar nu obligatoriu singurele eficiente, pentru un număr limitat de pacienţi. Această viziune a fost denumită de Președintele Colegiului Medicilor, prof. V. Astărăstoaie – substituirea lui Dumnezeu. Directorul din CNAS, Dorin Ionescu, a numit-o “ abordare creativă”, iar compensarea unor tratamente pentru diverse boli “bani aruncați”. Și asta în condițiile în care banii administrați de CNAS nu sunt publici, iar CNAS ar trebui să fie avocatul asiguraților, nu să răspundă comenzilor politice numai pentru ca unii sau alții să fie pentru câteva luni în posturi de conducere.

Compensarea medicamentelor nu a fost inventată în România. Aici se experimentează însă fie din lipsă de viziune fie cu intenție. România importă fără să adapteze, fără să coreleze toate excepțiile și toate restricțiile practicate în alte țări, lucru ce face imposibilă funcționarea sistemului sanitar în beneficiul pacientului. Și toate acestea pe fondul necunoașterii datelor din sistem, chiar de către cei ce decid soarta lui. Dramatic este că nici nu se dorește acest lucru. În timp ce în Bulgaria statisticile și evidențele din sistemul sanitar funcționează pe baza unui soft elaborat de o firmă din România.

Irinel Rădulescu, PR Manager APWR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s