Jurnal de tabara, Bobald, 23-29 august 2010

Posted: September 8, 2010 by mihaiela in Big Brother Big Sister, Evenimente APWR
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Săptămâna 23-29 august 2010 a fost una de neuitat pentru toţi cei care au participat la tabăra organizată la Bobald, în judeţul Satu Mare de către Asociaţia Werdnig Hoffman Carei, în colaborare cu Asociaţia Prader Willi din România. Evenimentul, aflat la cea de a doua ediţie, a avut ca scop oferirea unui mediu cu propensitate spre socializare şi relaxare şi a reunit 25 de tineri cu dizabilităţi din ţară şi de peste hotare, 5 însoţitori şi 21 de voluntari. Alături de ei au participat ocazional oameni de suflet din Carei şi Satu Mare care şi-au oferit sprijinul pentru creerea condiţiilor optime de desfăşurare a taberei.

ZIUA I

De luni dimineaţă a început forfota. Locaţia, pusă la dispoziţia organizatorilor de către Consiliul Judetean Satu Mare, a început să fie animată de sosirea participanţilor. Entuziaşti, emoţionaţi şi cu speranţa că vom lega prietenii noi şi vom petrece clipe minunate în această tabără, ne-am luat în primire camerele, respectiv corturile ce urmau să ne găzduiască în următoarea săptămână, iar apoi am participat la prima activitate de grup – „Să facem cunoştinţă!”. Cu acest prilej, ne-am prezentat şi le-am făcut cunoscute şi celorlalţi motivele ce ne-au determinat să participăm la această tabără, cât şi aşteptările pe care le aveam de la organizatori. Majoritatea celor prezenţi aveau experienţa taberei de anul trecut şi păstraseră prieteniile legate atunci.

A urmat cina, pe parcursul căreia, am reuşit să aprofundăm relaţiile deja stabilite și să identificăm interesele comune. Ulterior cinei, reprezentanți ai voluntarilor au realizat împărţirea pe echipe a participanților. S-au format șase echipe în componenţa cărora au intrat tineri cu dizabilităţi, însoţitori şi voluntari.

Echipa APWR a lansat Concursul „Cel mai grijuliu înger păzitor”. Fiecare din cei prezenți a extras dintr-un bol un bilețel cu numele persoanei de care urma să aibă grijă pe parcursul taberei. Îngerul păzitor trebuia să fie o prezență discretă și să ofere mici daruri persoanei pe care o avea în grijă. În ultima zi a taberei, pe baza voturilor participanților urma să fie desemnată persoana căreia să i se înmâneze titlul de ”Cel mai grijuliu înger păzitor”.

Voia bună a pus stăpânire pe toți cei prezenți și seara a continuat cu Karaoke- dificilă misiune având în vedere că nu aveam deocamdată experiența muncii în echipă, dar nu ne-am dat bătuți și am cântat cu toții cât am putut de bine.

ZIUA a II-a

A doua zi a taberei a fost destinată consolidării echipelor. În acest scop, s-a desfășurat, la inițiativa voluntarilor, un concurs de desene pe echipe, în cadrul căruia fiecare participant a încercat să se exprime prin intermediul picturii și să aducă puncte prețioase echipei. După prânz, s-a optat pentru un cadru mai informal și activități la alegere, pentru a da ocazia participanților să socializeze și să închege noi prietenii.

Seara a umplut locația taberei cu râsete copioase datorate talentelor actoricești scoase la iveală de către jocul de rol. Fiecare echipă, după ce a extras un context, anumite personaje și câteva obiecte de recuzită, a avut sarcina de a alcătui un scenariu și de a-l pune în scenă. Improvizații nebănuite, interpretări hazlii, costume haioase, încropite în grabă i-au făcut pe toți participanții să savureze la maximum acest moment.

ZIUA a III-a

Prima parte a zilei de miercuri a fost destinată unor activități joc ce au vizat cunoașterea reciprocă și exersarea deprinderilor de interacțiune socială și de comunicare. Activitatea a fost realizată de către două reprezentante ale Asociației CREST din Satu Mare și a faciliat interacțiunea între participanți. S-a pus accent pe lucrul în perechi și pe munca în echipă. Toți cei de față au fost încurajați să se exprime, să se descrie pentru a se face cunoscuți celorlalți, au fost puși în situația de a munci în echipă și de a negocia anumite aspecte ale sarcinii în vederea atingerii obiectivului final și nu în ultimul rând au trebuit să facă față, ca o adevărată echipă unei sarcini de supraviețuire în deșert. În finalul activității, fiecare dintre cei prezenți și-a rostit prenumele însoțit de o caracteristică definitorie. Prenumele și caracteristica definitorie au fost preluate și rostite pe rând de către toți participanții. Treptat și cu perseverență s-a ajuns la performanța de a asocia fiecare chip cu un nume și o caracteristică.

Jocul de Bingo a urmat mesei de prânz. Animaţi de doi dintre voluntarii prezenţi în tabără, participanţii la Bingo au fost premiaţi pentru fiecare linie şi Bingo realizate.

Începând cu ora 17, într-o atmosferă binecuvântată parcă de Cel de Sus, s-a desfăşurat un serviciu religios la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi în tabără. A fost un moment de înălţare spirituală şi de regăsire a liniştii sufleteşti.

Cinei ulterioare Liturghiei i-a urmat lansarea Concursului de Miss şi Mister Tabăra Bobald 2010. S-au anunţat probele de concurs şi au fost înscrişi participanţii.

Seara a continuat cu un moment surpriză – serbarea zilei de naştere a unuia dintre voluntari. Urarea de „La mulţi ani!” cântată în cor a fost acompaniată de un tort delicios şi de şampanie.

ZIUA a IV-a

A patra zi a taberei a debutat cu jocuri de societate şi interacţiune în cadrul grupurilor mai restrânse, iar pentru candidaţii la Concursul de Miss şi Mister Tabăra Bobald 2010, cu pregătirea asiduă a probelor de concurs. O parte dintre participanţi au contribuit cu multă dăruire şi dând dovadă de creativitate la pregătirea decorului şi a materialelor necesare probelor de concurs. Astfel că, după masa de prânz, cu toţii au fost convocaţi la marele eveniment – Prima Ediţie a Concursului de Miss şi Mister Tabăra Bobald.

Îmbinând într-un mod foarte original entuziasmul, talentul, creativitatea, îndemânarea şi hazul, concurenţii au făcut faţă provocărilor lansate de către fiecare probă în parte, începând cu prezentarea proprie şi trecând prin probele de cultură generală, de creativitate şi de îndemânare. Publicul a savurat fiecare moment al concursului, dar punctul culminat l-a constituit, fără nici un fel de dubiu, proba de talent. Hohotele de râs, ropotele aplauzelor şi voia bună au încins atmosfera în timp ce fiecare candidat evolua pe scena improvizată.

A urmat momentul jurizării – democratic şi ţinând cont de afinităţile celor din public. Într-o atmosferă de suspans şi nerăbdare, s-a dat citire fiecărui vot din partea publicului, iar apoi s-au făcut calculele. Cu fast şi bucurie au fost anunţaţi învingătorii primei ediţii a Concursului de Miss şi Mister Bobald – Ioana Plătărescu şi Andrei Papp. În aplauzele celor din public, cei doi au fost încoronaţi şi au ţinut un discurs de mulţumire.

Seara a continuat în jurul focului de tabără cu un concurs de bancuri pe echipe. Juriul a fost unul obiectiv, constituit din oameni de suflet care au sprijinit desfăşurarea în condiţii optime a taberei. Printre hohotele de râs şi după îndelungi probe de baraj, echipele câştigătoare au fost anunţate, iar atmosfera a devenit incendiară când participanţii s-au întrecut în coregrafii pe ringul de dans improvizat în apropierea focului de tabără.

ZIUA a V-a

Cea de a cincea zi a debutat cu căutarea asiduă a razelor de soare. Ne-am găsit loc pe iarba verde din faţa cabanei şi ne-am ascuţit mintea cu întrebările de la Quiz, o probă de cultură generală pregătită de aceeaşi voluntari entuziaşti.

A urmat apoi un moment mult aşteptat şi savurat de către toţi cei prezenţi în tabără. Pe rând, prin faţa noastră s-au perindat câini de toate taliile, unii mai serioşi, alţii mai jucăuşi, dar toţi pregătiţi pentru terapia asistată cu animale. Giumbuşlucurile lor şi măiestria cu care au executat comenzile stăpânilor ne-au încântat pe toţi şi abia am aşteptat să-i răsplătim cu mângâieri şi să-i convingem să stea alături de noi pentru o fotografie. Acest moment ne-a fost dăruit de către asociatia Alpha K-9 Satu Mare.

După masa de prânz, atmosfera a fost animată de două momente cultural-artistice. Copii şi tineri de la Casa de Cultura Carei  ne-au încântat cu dansuri şi cântece populare, cu dansuri ţigăneşti şi cu un dans modern. Momentul a fost îndelung răsplătit de aclamările şi aplauzele celor prezenţi.

Pentru a promova bunele intenţii transpuse în practică ale organizatorilor acestei tabere televiziunea TV 1 Samtel Satu Mare a fost prezentă în mijlocul nostru, alături de Ansamblul „Medisana” din Mediesu Aurit. Înainte de cântecele de joc şi voie bună, prezentatorul emisiunii „De pe plaiurile Satmarene” a purtat un dialog televizat cu preşedintele Asociaţiei Werdnig Hoffman – Robert Veres, iniţiatorul acestei tabere, cu reprezentanta Asociaţiei Prader Willi din România, colaboratoare în demararea acestui proiect – Amalia Sabău şi cu trei dintre participanţii în tabără: Bogdan Cioltea, Marcela Vlaicu şi Bogdan Buzath.

Seara a fost destinată mult îndrăgitei discoteci în aer liber şi conversaţiei în jurul focului de tabără. Iar pentru a rămâne în spiritul tradiţiei, cei doritori au avut parte de bine-cunoscutul deliciu culinar -slănina prăjită cu ceapă.

ZIUA a VI-a

Soarele cu dinţi ne-a cam dat planurile de activităţi comune peste cap, aşa că ne-am adaptat rapid condiţiilor meteorologice şi ne-am adunat prin camere pentru şah, remmy, cărţi, jocuri de societate condimentate cu impresii despre prietenii şi activităţile din tabără.

Seara, în ciuda frigului care îşi arăta cu îndârjire colţii, ne-am adunat cât mai aproape de focul de tabără. Era ultima seară petrecută împreună, aşa că nu aveam cum să o ratăm. Am fost martori şi actori ai festivităţii de decernare a premiilor. Toţi am fost răsplătiţi cu diplome şi cu premii din partea Asociaţiei Prader Willi din România şi din partea unor oameni inimosi pentru contribuţia proprie la buna desfăşurare a taberei.

Ulterior momentului festiv, cei prezenţi, prin consimţământul majorităţii, am decis destinatarul titlului de „Cel mai grijuliu înger păzitor”. A fost desemnat câştigător Dari Ervin, un voluntar mult îndrăgit de către toţi cei din tabără, mai ales datorită altruismului şi sociabilităţii de care a dat dovadă pe durata desfăşurării taberei.

Pentru titlul de Miss şi Mister Popularitate, nominalizările au fost numeroase, dar în cele din urmă s-au impus detaşat Ioana Plătărescu şi Robert Vereş, care au fost îndelung aclamaţi şi aplaudaţi de către public.

Seara a continuat cu o ultimă activitate propusă de voluntari „Guess who”. Pentru a proba cât de bine s-au închegat prieteniile şi cât de bine am reuşit să ne cunoaştem în decursul acestei săptămâni relaxante, a trebuit să ghicim, persoana care se ascundea în spatele unor descrieri personale ce au vizat atât trăsături fizice cât şi trăsături de personalitate. Astfel, s-a făcut o ultimă trecere în revistă a tuturor participanţilor, după care, pentru a alunga frigul, ne-am bucurat cu toţii de beneficiile dansului.

ZIUA a VII-a

Din nefericire a sosit şi ziua despărţirii de oamenii ce ne-au devenit dragi, de cei care ne-au acceptat în mijlocul lor cu multă căldură şi ne-au amintit cât de bine e să petrecem timp împreună, să muncim ca şi o adevărată echipă, să milităm pentru o cauză. Martori şi complici ai entuziasmului lor, ai perseverenţei, ai forţei personale şi nu în ultimul rând ai bunei lor dispoziţii, nu am încetat să îi admirăm şi … ne scoatem pălăria în faţa lor, în semn de respect şi de recunoştinţă. Tristeţea despărţirii a fost uşor îndulcită de promisiunea fermă a revederii la cea de a treia ediţie a taberei. Până atunci, noroc cu tehnologia modernă care ne va permite să întreţinem prieteniile legate aici!

Amalia Sabău, psiholog APWR

Comments
 1. mihaiela says:

  Tabăra de la Bobald, între “5 zile de vis” și “şapte zile în Paradis”
  Este al doilea an în care, la iniţiativa Asociaţiei Werdnig Hoffman în parteneriat cu Asociaţia Prader Willi din România se organizează tabăra pentru tinerii cu dizabilități produse de boli rare, la Bobald, în perioada 23-30 august 2010.
  Am fost și anul acesta printre beneficiari. Se ştie că pentru organizarea unei astfel de acţiuni este nevoie de foarte multă muncă voluntară dar și de bani. Am admirat voluntarii prezenţi în această tabără pentru că ne-au demonstrat încă de anul trecut că sunt gata să revină și să ajute în organizarea activităţilor, să-și sprijine prietenii aflaţi într-o situaţie delicată, să se simtă demni, apreciaţi, respectaţi și iubiţi.
  Activităţile taberei iniţiate de voluntarii și terapeuţii celor două organizaţii ne-au propus o abordare diferită a educaţiei non-formale, respectiv educaţia prin joc și aventură, combinând creativ voia bună și învăţarea. Credem că aceste activități ne ajută în dezvoltarea deprinderilor de viață independente, de comunicare și cooperare în echipă, relaţionarea cu cei din jur, găsirea de prieteni și dezvoltarea curajului.
  Această tabără a fost posibilă datorită colaborării și implicării celor două asociaţii, dar și sponsorilor și voluntarilor care au făcut ca zilele petrecute împreună să fie de vis și le mulțumim pe această cale.
  Dorica Dan, preşedinte APWR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s