Instruire în terapia copiilor cu tulburări din spectrul autist

Posted: September 8, 2010 by mihaiela in Evenimente APWR, NoRo
Tags: , , , , , , , , , , , ,


Vizita din partea grupului de specialiști din SUA, orașul Chicago, statul Illinois a fost întâmpinată cu mult entuziasm și spirit de colaborare. Sosirea lor a fost pe data de 11 iulie, zi în care am și început să formăm echipa de lucru pentru întreaga săptămână. Grupul de specialiștii cu o experiență de peste 20 de ani, Valarie Grumwald – psiholog școlar, Michelle Miller – psihopedagog, Linda Gilles Jirbes – terapeut ocupațional, au făcut un drum lung pentru a împărtăși cunoștințele și practica lor care se desfășoară  în școlile speciale din Chicago, având cazuri de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, ADHD, tulburări comportamentale, deficiență mintală.

În prima zi am stabilit împreună activitățile care se vor derula pe parcursul săptămânii. Aceste activități au inclus prezentarea proiectului “Parteneriat Norvegiano-Român (NoRo) pentru progres în Bolile Rare”, situația actuală a proiectului aflat în curs de derulare, precum și viitorul Centrul Pilot de Referință împreună cu spațiile în care se vor desfășura și furniza serviciile pentru persoanele cu dizabilități produse de boli rare. Cu această ocazie s-a stabilit și o zi în care au mers să viziteze clădirea centrului aflat în construcție. O altă prioritate a fost prezentarea metodelor și a materialelor de lucru utilizate în terapia copiilor cu nevoi speciale,  precum și o listă de echipamente educaționale, aparatură medicală, proteze, mobilier pentru achiziționarea și amenajarea spațiilor de terapie, camera senzorială, cabinetul de logopedie, camera de terapie ocupațională și kinetoterapie. Aceste aspecte au fost exemplificate prin materialele informative pe care le-au adus, înregistrări video despre cum se desfășoară o zi obișnuită a unui copil diagnosticat cu autism, poze cu copiii surprinși în diferite situații, spațiile unde se desfășoară ședințele de terapie și nu în ultimul rând metode de evaluare. Punerea în practică a metodelor de intervenție a presupus descrierea detaliată a trei cazuri de copii, beneficiari ai Asociației Prader Willi din România, dintre care doi copii sunt diagnosticați cu autism si un caz diagnosticat cu tetrapareza spastică. Acest pas a fost urmat de pregătirea materialelor adaptate în funcție de nevoile și posibilitățile celor trei cazuri, necesare pentru intervenția terapeutică.

Experiența de câteva zile a oferit oportunitatea să îmbunătățim practica noastră în derularea activităților de terapie, să dezbatem subiecte pe diverse teme abordate, să primim răspunsuri la întrebările noastre, și să învățăm lucruri noi și constructive în formarea noastră profesională. Ca urmare înainte de plecarea lor în 16 iulie cu ocazia unui interviu oferit de către ei au dat de înțeles că România nu este exclusă pe viitor pentru o nouă vizită.

Juhos Emese, psihopedagog APWRLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s