Aventuri la calarie

Posted: August 16, 2010 by mihaiela in Uncategorized
Tags: , , , ,

În toamnă, când am fost pentru prima dată la clubul de călărie de la Aghireș, am promis că ne vom întoarce pentru a retrăi acele experiențe.

Astfel, în dimineața zilei de 6 iulie, un grup zglobiu (format din copiii, beneficiari ai serviciului de terapie comportamentală, părinții și frații acestora, precum și personalul APWR) era nerăbdător să pornească în aventură.

Cântecul și voia bună au făcut ca scurta călătorie să pară și mai scurtă și să permită spulberarea anxietății. La club ne așteptau angajații fermei care au pregătit un cal și un ponei pentru călărie. În timp ce unii copii explorau împrejurimile, alții mângâiau sau hrăneau poneii, iar alți copii călăreau ajutați de instructori.  Călăritul este un sport și o terapie ce îmbină mișcarea (dezvoltarea motricității, tonifierea musculaturii, îmbunătățirea posturii) și relaxarea, cu dragostea pentru animale și comunicarea, atât senzorială, cât și prin cuvinte, cu animalul. Dacă dezvoltarea motricității este un proces de lungă durată, relaxarea, dragostea pentru animale și dorința de a comunica cu acestea au putut fi observate imediat.

În timp ce copiii erau provocați la acțiune, părinții au avut oportunitatea de a împărtăși experiențe și emoții, de a interioriza modalități noi de rezolvare a problemelor pornind de la experiențele pozitive ale celorlalți. Toate acestea au fost posibile prin sprijinul oferit de către personalul APWR atât pentru antrenarea copiilor în activități, cât și pentru organizarea micului grup de suport.

Spre amiază pe băncuțele așezate la umbră, 34 de  persoane se odihneau visând deja  viitoarea aventură … la călărie.

Și pentru că lucrurile bune merită a fi continuate, luna august a prilejuit o nouă aventură la călărie, pe data de 12 august. Dacă pentru unii dintre copii era a treia experiență de acest fel, câțiva dintre ei arau la prima aventură.

Veselia și buna dispoziție au fost și de această dată cel mai bun prieten al celor prezenți.  Bucurându-se de aerul curat din afara orașului (centrul de călărie fiind situat la Aghireș la câțiva km de Zalău), copiii au alergat, au simulat condusul tractorului sau al trăsurii, au hrănit căluții și poneii, sau au admirat penele albăstrii ale păunului. Însă ca de obicei atracția a fost călăritul pe ponei  și mersul cu trăsurica. Pe rând fiecare copil s-a bucurat de efectele relaxante și totodată energizante ale hipoterapiei.

În tot acest timp, mediați de echipa APWR, părinții au schimbat impresii și experiențe consolidând grupului de suport deja existent.

La amiază, umbra copacilor a făcut ca arșița de august să devină mult mai suportabilă, permițând un moment de odihnă înainte de întoarcerea în tumultul orașului.

Mihaiela Fazacaș, psiholog APWR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s