Vizită la Gradina Botanică grup de pacienți cu PWS

Posted: August 2, 2010 by mihaiela in Evenimente APWR, Fundatia ACASA, NoRo, Parteneri
Tags: , , , , , , , , , , , ,

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 24 aprilie 2010, ajungem la Fundaţia “Acasă”, Dorica, Mihaela, Emese și Darius. Eram aşteptaţi cu mare nerăbdare de copii, tineri și de părinţii care îi însoţeau. Este grupul de pacienţi internaţi la Spitalul Acasă din luna aprilie, pentru tratament și recuperare timp de trei săptămâni. Sunt veniţi din Iaşi, Satu Mare, Maramureș, Sibiu.

În parcarea spitalului era deja microbuzul, a sosit în sfârşit ziua în care aşa cum am promis, vizitam Gradina Botanica din Jibou. Le spusesem de acest lucru cu o săptămână înainte și nu a fost zi după aceea, ca sa nu fim întrebaţi, mai ales de Mihai (la care toţi ii zicem Găbiță), când mergem?, cu ce mergem?, cum va fi?.

Ajunge și d-na dr. Rotaru, care ne va însoţi. Cu puţin ajutor reuşeşte să urce în microbuz Rahela și Ionela care sunt în scaun cu rotile și plecăm.

Peste jumătate de oră ajungem și intrăm imediat. Vremea calda și soarele strălucitor oferă în întreagă splendoare parcul ornamental amplasat la intrarea în Grădina Botanică care deţine, o colecţie de specii şi soiuri de flori şi unele specii de arbori şi arbuşti. Nu poţi să resimţi decât bucurie și confort psihic când ai în fața ochilor atâtea ronduri cu diferite specii de lalele, panseluţe și alte atâtea flori de la care nu-ți puteai lua privirea.

Aproape instinctual începuse captarea momentelor și decorului cu aparatele foto și telefoane. Cu siguranţă toţi sunt convinşi că își vor aminti cu plăcere de frumuseţea locului. După ce toţi au făcut poze, intrăm în complexul  de sere, la fel de uimiţi de atmosfera exotică a plantelor tropicale şi subtropicale expuse aici.

Pe când cei veniţi prima dată, crezând că asta a fost tot, ne îndreptăm spre marea surpriză, complexul  acvaristic care cuprinde 23 de acvarii de apă dulce şi sărată în care se pot admira: coralii, steluţe de mare şi peşti oceanici deosebiţi. Odată intraţi în universul marin, nu am mai fi vrut să găsim ieşirea. Diversitatea speciilor de peşti prin forme si culori a fost de-a dreptul fascinantă și încântătoare. După ce văzusem toate colțurile și toate ascunzătorile acestor vietăţi marine de mai multe ori, trebuie să ne întoarcem, crezând că asta a fost tot. Nu a fost aşa. A urmat o alta surpriză, grădinile japoneze: grădină japoneză cu lac; grădină japoneză din nisip şi pietre; grădină japoneză naturală; grădină japoneză cu casa ceaiului; grădină japoneză netedă cu dragoni, alei si poduri care ne-au oferit alt prilej de petrecere plăcuta.

Am stat la taifas pe saturate până în vremea amiezii, când cu regret chiar trebuia să ne întoarcem la Zalau.

Sentimentul de bucurie si al “misiunii îndeplinite” se citea pe fețele noastre. Cu promisiunea ca vom revedea împreună aceste locuri și data viitoare când vor reveni pentru internare, ne-am luat rămas bun de la pacienţi și de la părinţii care i-au însoţit. Urmau să se externeze în următoarea săptămâna. Noi credem că împreună, pentru ceva vreme am reuşit să uitam că suntem internaţi la un spital și ca avem o boala rară.

În prima săptămână a lunii aşteptăm următorul grup de pacienţi…

Porumb Darius, APWR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s