La primele semne ale frigului şi fulgilor de nea, iarna ne anunţă sosirea Sfintelor Sărbatori de Crăciun. Cu această ocazie şi prin implicarea devotată a mai multor persoane a fost posibilă organizarea serbării intitulată “Zâmbete de Crăciun”.
În deschidere, Dorica Dan, preşedinta Asociaţiei Prader Willi din România a adresat câteva cuvinte prin care a apreciat şi le-a mulţumit celor prezenţi pentru: “…bunăvoinţa şi omenia cu care întreaga comunitate este alături de Asociaţia Prader Willi, iniţiativa şi suportul şcolilor în pregătirea programului”.
Atmosfera magică a fost creată prin frumoasele colinzi de iarnă, poezii, dansul popular “Muiereasca” şi intepretarea scenetei “Bradul de Crăciun”, pregătite cu mult entuziasm de elevii de la Liceul de Artă “Ioan Sima”, tinerii de la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională, elevii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Speranţa”, elevii de la Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu” şi elevii de la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr”. Impresionaţi, îi priveam şi îi ascultam în timp ce, vocile lor fragile, care răsunau pentru toţi, au dat viaţă întregii săli. Momentul trăit a fost unul plin de bucurii, speranţe, armonie. Ascultându-i, ne-au oferit şansa să redescoperim drumul spre anii copilăriei refugiaţi undeva într-un colţişor al sufletului nostru.
Personajul care şi-a făcut apariţia neaşteptată în timpul serbării a fost nimeni altul decât Moş Crăciun. Intrarea lui observată de către copii a fost anunţată prin entuziasmul şi tresărirea lor: “Uite-l pe Moş Crăciun!”. Prezenţa lui a fost o surpriză emoţionantă şi plăcută care a adus multe zâmbete atât pe chipurile copiilor cât şi pe chipurile adulţilor aflaţi în sală. La finalul programului festiv, Moş Crăciun a împărţit daruri tuturor copiilor.
Organizarea unor astfel de evenimente artistice oferă porţi deschise şi altor întâlniri asemănătoare şi constituie o bună oportunitate pentru facilitarea interacţiunii sociale, în scopul de a încuraja toleranţa, comunicarea, relaţia de prietenie şi o mai bună cunoaştere între copiii incluşi în învăţământul special şi cei din învăţământul de masă.

Juhoș Emeșe, Psihopedagog APWR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s