Proiectul Brig Brother Big Sister (BBBS)

Posted: October 19, 2009 by mihaiela in Evenimente APWR
Tags: , , , , , , , , ,

Suntem deja la a treia ediţie a proiectului BBBS, care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu dizabilităţi din comunitatea Zalău, prin derularea unor activităţi educative, recreative, de socializare şi de integrare în comunitate.
Asemănător experienţelor din anii trecuţi, mulţi tineri entuziaşti se oferă să fie fraţi sau surori mai mari pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi.
S-au organizat deja două întâlniri cu voluntarii care vor participa în proiect. Echipa noastră a prezentat voluntarilor Asociaţia Prader Willi din România, proiectul BBBS, caracteristile muncii cu copii cu dizabilităţi şi elementele de bază ale voluntariatului.
Toţi cei 23 de tineri au fost foarte activi la întâlniri, au participat la lucrul în echipe şi vor veni la întâlnirea din data de 28 octombrie să cunoască şi copiii cu dizabilităţi incluşi în proiect.
Pe parcursul anului şcolar 2009-2010 se vor organiza multe activităţi, majoritatea propuse de voluntarii din proiect: jocuri de cunoaştere, excursii, ieşiri în aer liber, jocuri, concursuri sportive, călărie, activităţi artistice, proiecte educative cu copii, vizionare filme, animaţii educative, discuţii libere, jocuri distractive, sărbătorirea evenimentelor.

Zsuzsa Lazar, APWR

Comments
 1. mihaiela says:

  Si a venit ziua de 28 octombrie, zi mult asteptata de copiii/ tinerii cu dizabilitati, beneficiari ai proiectului si de catre voluntarii “Big Brother Big Sister”. Forfota mare la sediul Centrului de Informare pentru Boli Genetice Rare in ziua programata pentru prima intalnire de grup. In scurt timp, spatiul a devenit neincapator. Au raspuns invitatiei beneficiarii si voluntarii din cadrul proiectului, unii parinti si unii profesori de la C.S.E.I. Speranta Zalau. Fiecare dintre cei prezenti avea anumite expectante si astepta cu nerabdare activitatile propuse de echipa APWR pentru aceasta prima intalnire de grup.
  La propunerea unor voluntari, activitatea a demarat cu doua episoade din desenele animate “Tom si Jerry”, pe parcursul carora copiii / tinerii cu dizabilitati au avut timp sa se familiarizeze cu spatiul si cu prezenta voluntarilor. Ulterior, toti cei prezenti au facut cunostinta prin intermediul unui exercitiu de facilitare a relationarii sociale, care a facut trecerea la jocurile interactive… si au fost jocuri interactive pe placul tuturor: pantomima, joc de imitare, de ghicire cu ajutorul intrebarilor a imaginii de pe cartonas, jocul “rece-cald” in varianta orchestrata s.a.
  Mai presus de toate insa, au fost voia buna, sentimentul de acceptare neconditionata, bucuria de a cunoaste oameni si de a fi impreuna, multumirea de a dedica o parte din timpul liber altor semeni si speranta ca astfel avem sanse reale de a schimba atitudinea pe care o adopta comunitatea fata de persoanele cu dizabilitati… au fost oameni pentru oameni.
  In ziua de 3 noiembrie 2009, la Centrul de Informare pentru Boli Genetice Rare, s-a organizat al treilea curs de instruire a voluntarilor din cadrul Proiectului “Big Brother Big Sister”.
  Cursul de instruire a avut ca principal obiectiv oferirea de informatii utile, facilitarea interactiunii voluntar-voluntar si voluntar–echipa de proiect, cu accent pe coeziunea grupului de voluntari.
  Concluzia acestui curs a fost ca fiecare voluntar este extrem de valoros prin abilităţile individuale pe care le pune in slujba echipei si ca impreuna – acesta este cuvantul magic- au toate sansele sa sensibilizeze comunitatea cu privire la problemele pe care le infrunta in viata cotidiana persoanele cu dizabilitati si sa reuseasca in procesul de socializare si de integrare in comunitate a copiilor si tinerilor cu dizabilitati inclusi in Proiectul “Big Brother Big Sister”.
  Instruirea voluntarilor din cadrul Proiectului “Big Brother Big Sister” a continuat in data de 11 noiembrie 2009, cu prezentarea copiilor si tinerilor cu dizabilitati, beneficiari ai acestui proiect.
  In urma discutiilor cu voluntarii si a experientei dobandite anterior in cadrul proiectului, echipa APWR a considerat necesar ca, pe langa informatiile teoretice despre munca cu copiii / tinerii cu dizabilitati, voluntarii sa beneficieze si de informatii concrete despre fiecare copil cuprins in proiect.
  S-a stabilit urmatoarea activitate de grup copii – voluntari pentru data de 26 noiembrie a.c. cand se va organiza un atelier de felicitari de Craciun si s-a format echipa responsabila pentru aceasta activitate.

  Psiholog,
  Amalia Sabau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s