Conferinţa Internaţionala “Dizabilitate şi Terapie” Baia Mare

Posted: October 19, 2009 by mihaiela in conferinte
Tags: , , , , , , ,

In data de 8-9 octombrie la Baia Mare a avut loc a patra Conferinţa Internaţionala a Asociaţiei Esperando, cu titlul “Dizabilitate şi Terapie” desfasurata la Millennium Bussines Center.

In cuvantul de deschidere directorul executiv al Asociaţiei Esperando, Daniel Filipaş, a subliniat ca doreste ca aceasta conferinta sa fie o posibilitate pentru specialiştii din domeniu să dobîndească cunoştinţe practice, astfel încît prin munca lor să poată îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi.

La aceasta intalnire au fost prezenţi specialişti care lucreaza în domeniu, atât din ţară cat şi din străinătate (Turcia, Italia, Anglia, SUA, Ungaria), reprezentanţi ai furnizorilor de servicii sociale, persoane cu dizabilităţi şi familiile lor.

A fost o ocazie pentru Asociaţia Esperando care si-a lansat cartea ”Paşi spre includere. Dizabilitate şi terapie” care a cuprins si toate prezentările de la conferinta.

Dintre temele abordate de către specialişti, amintim: Terapia cu cai, Tendinţe moderne în logopedie, Terapia prin joc, Folosirea terapiilor de integrare senzorială pentru copiii cu autism, Terapia prin Arte ca metodă de recuperare a adulţilor cu dizabilităţi mentale si Terapia cu câini.

Asociatia Prader Willi din România a prezentat lucrarea „Structurarea vizuala. Programul de lucru”.

Scopul prezentarii a fost de a furniza exemple de bune practici pentru specialiştii implicaţi în activităţi terapeutice cu copiii cu autism.

Modelul care a stat la baza prezentării echipei APWR este metoda TEACCH. Obiectivul principal al acestei abordări educative a fost acela de a dezvolta independenţa și aptitudinile de comunicare ale copiilor atât în intervenţia terapeutică, cât și în situaţii cotidiene. Pentru a obţine progrese se subliniază importanţa creării condiţiilor necesare pentru succes.

O particularitate a metodei TEACCH este invatarea structurata din care face parte programul.

Programul zilnic îl ajută pe copil să se informeze singur și în timp să devină independent, astfel se reduce dependenţa de indicaţii din partea altor persoane în realizarea anumitor activităţi.

psihopedagog Cosmina Anca Baican

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s